Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie. Warstwa tytanu pokrywająca ostrze jest metalem nietoksycznym dzięki czemu krojona żywność pozostaje neutralna chemicznie.
Ostrze – stal molibdenowo-wanadowa pokryta czarną powłoką tytanową
Rękojeść – drewno kasztanowe pierścień z tworzywa
Twardość – 56-58 HRC
Długość całkowita – 34,1 cm
Długość ostrza – 21,0 cm
Szerokość klingi – 3,0 cm
Grubość klingi – 1,6 mm
Sposób ostrzenia – jednostronny
Waga – ok. 98 g