Witamy w sklepie internetowym Synergia Gastro. Życzymy udanych zakupów!

Tojiro DP3 Nóż Bunka 16 cm

Najlepsze noże

519,00  (421,95  netto)

3 w magazynie

Poprzednia najniższa cena: 519,00 .

SKU F-795 Kategorie , ,

Nóż kuchenny Tojiro Classic Bunka 16cm DP3

Bunka to uniwersalny nóż kuchenny, dzięki wysokiemu ostrzu nóż Bunka nadaje się szczególnie do krojenia warzyw lub owoców, a trójkątny obszar końcówki jest szczególnie przydatny do szczegółowej pracy i cięcia ryb lub mięsa.

Dane techniczne Tojiro Classic Bunka 16cm:

Ostrze – laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10

Rękojeść – micarta

Twardość – 60 HRC +/- 1

Długość całkowita – 29,7 cm

Długość ostrza – 16,3 cm

Szerokość klingi – 3,9 cm

Grubość klingi – 1,7 mm

Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny

Waga – ok. 180 g

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.

Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.

Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.

Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.