Witamy w sklepie internetowym Synergia Gastro. Życzymy udanych zakupów!

VG-10 Heban+kość+róg bawołu, Nóż uniwersalny 15cm

Najlepsze noże

1649,00  (1340,65  netto)

3 w magazynie

Poprzednia najniższa cena: 1649,00 .

SKU HMCV-102DB Category

Ręcznie wykonany nóż kuchenny, służący do krojenia produktów małej i średniej wielkości, takich jak warzywa, owoce czy wędliny. Ekstremalnie wytrzymała klinga, w której twardy rdzeń (VG-10) okuto 63 warstwami wysoko i niskowęglowej stali nierdzewnej, jest wykończona na czarny mat z wyszlifowaną krawędzią tnącą. Ośmiokątna rękojeść gwarantuje pewny chwyt i powstała z drewna hurmy hebanowej (Diospyros ebenum). Ten szlachetny materiał, zdobiony dodatkowo kością jelenia, posiada niespotykane walory estetyczne, a ponieważ cechuje się dużą gęstością i twardością, jest także bardzo trwały.

Ostrze – Najwyższej jakości 63-warstwowa stal nierdzewna (czarny mat)

Twardość ostrza – 58 +/-1 HRC

Rękojeść – Uchwyt z hebanu zdobiony kością jelenia i zakończony pierścieniem z bawolego rogu

Waga – 100g

VG-10 to specjalna czysto tnąca stal, opracowana przez firmę Takefu Special Steel do produkcji noży i wytwarzana z najlepszych jakościowo rud żelaza. Ze względu na zawartość chromu, wanadu, molibdenu i kobaltu jest klasyfikowana jako tzw. super stal o wysokiej odporności na ścieranie i niezrównanej wytrzymałości. Należy do najbardziej cenionych materiałów w świecie japońskich noży, ponieważ jest odporna na korozję, gwarantuje długotrwałą ostrość, a zarazem jej szlifowanie nie sprawia użytkownikom kłopotu. Piękne ostrza z tzw. stali damasceńskiej są wyjątkowo mocne i wygodne w użytkowaniu na co dzień, a przy zachowaniu odpowiedniej dbałości – posłużą właścicielowi przez całe życie.