Ręcznie wykonany, ostrzony dwustronnie nóż kuchenny o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony m.in. do krojenia mięsa, warzyw i ryb. Ekstremalnie wytrzymała klinga, w której twardy rdzeń (VG-10) okuto 37 warstwami wysoko i niskowęglowej stali nierdzewnej, jest polerowana na całej powierzchni. Tradycyjna, bardzo lekka rękojeść z odpornego na wilgoć drewna magnoliowego (Ho) ma kształt litery D, dzięki czemu doskonale pasuje do kształtu dłoni i zapewnia komfortowy chwyt.
Ostrze – Najwyższej jakości 37-warstwowa stal nierdzewna (polerowana)
Twardość ostrza – 58 +/-1 HRC
Rękojeść – Uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z bawolego rogu
Waga – 170g
VG-10 to specjalna czysto tnąca stal, opracowana przez firmę Takefu Special Steel do produkcji noży i wytwarzana z najlepszych jakościowo rud żelaza. Ze względu na zawartość chromu, wanadu, molibdenu i kobaltu jest klasyfikowana jako tzw. super stal o wysokiej odporności na ścieranie i niezrównanej wytrzymałości. Należy do najbardziej cenionych materiałów w świecie japońskich noży, ponieważ jest odporna na korozję, gwarantuje długotrwałą ostrość, a zarazem jej szlifowanie nie sprawia użytkownikom kłopotu. Piękne ostrza z tzw. stali damasceńskiej są wyjątkowo mocne i wygodne w użytkowaniu na co dzień, a przy zachowaniu odpowiedniej dbałości – posłużą właścicielowi przez całe życie.