Najlepsze noże Japońskie
249,00 zł (202,44 zł netto)
10 w magazynie
Poprzednia najniższa cena: 249,00 zł.
Nóż Mini Santoku 14cm to wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię i przydaje się też do rozgniatania czosnku. Santoku, który łączy w sobie funkcje noża szefa kuchni i japońskiego noża do warzyw Nakiri, ma wysoko umieszczoną rękojeść, która zapobiega uderzaniu kłykciami o deskę.
Ostrze – stal rdzewna Shiro-2 okuty stalą nierdzewną SUS410
Rękojeść – drewno pakka
Twardość – 61-64 HRC
Długość całkowita – 25,5 cm
Długość ostrza – 14,0 cm
Szerokość klingi – 4,0 cm
Grubość klingi – ok. 1,2 mm
Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 151 g
Stal Shiro-2 to rodzaj japońskiej stali węglowej stosowanej głównie w produkcji noży. Jest to stal węglowa o wysokiej zawartości węgla, która zawiera około 0,95-1,05% węgla oraz niewielkie ilości innych pierwiastków, takich jak mangan, krzem i fosfor.
Charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami tnącymi oraz wysoką twardością, co umożliwia utrzymanie ostrości noża przez długi czas. Jest to również stal łatwa w obróbce, co pozwala na precyzyjne szlifowanie ostrza.
Jest to jedna z wielu stali węglowych używanych w produkcji japońskich noży, ale jest uważana za jedną z najlepszych.Wysoka jakość i wytrzymałość stali Shiro-2 sprawiają, że jest ceniona przez profesjonalnych kucharzy i miłośników kuchni na całym świecie.
– Węgiel: 0,95-1,05%
– Chrom: 0,2-0,5%
– Mangan: 0,10-0,50%
– Nikiel: 0,7-1,3%
– Fosfor: 0,03%
– Siarka: 0,03%
– Krzem: 0,35%