Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.
Ostrze – rdzewna stal Blue Aogami #2
Rękojeść – drewno wenge
Twardość – 61 HRC +/- 1
Długość całkowita – 33,3 cm
Długość ostrza – 18 cm
Szerokość klingi – 5,5 cm
Grubość klingi – 7,5 mm
Sposób ostrzenia – jednostronny
Waga – ok. 339 g