Witamy w sklepie internetowym Synergia Gastro. Życzymy udanych zakupów!

Tojiro Shirogami Nóż Deba 18 cm

Najlepsze noże

759,00  (617,07  netto)

3 w magazynie

Poprzednia najniższa cena: 759,00 .

SKU F-903 Kategorie ,

Tojiro Shirogami Nóż Deba 18 cm

Deba to tradycyjny nóż japoński pełniący równocześnie funkcję noża do filetowania ryb lub drobiu, noża do porcjowania mięsa i wszechstronnego, lekkiego tasaka. Ostrzony jednostronnie, jest wystarczająco finezyjny, aby kroić produkty na cienkie plastry, i wystarczająco mocny, aby przecinać nieduże ości. Stosunkowo krótkie ostrze umożliwia pełną kontrolę nad narzędziem. Klasyczna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.

Dane techniczne:

Ostrze – stal rdzewna, rdzeń – Shirogami #2

Twardość – 60  HRC +/- 1

Długość całkowita – 33,5 cm

Długość ostrza – 18 cm

Szerokość klingi – 5,5 cm

Grubość klingi – 8,0 mm

Waga – ok. 317 g

Rękojeść – uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywa

Tojiro Shirogami to seria profesjonalnych noży kuchennych, przeznaczonych dla bardziej doświadczonych szefów kuchni. Klingi wykuto ręcznie ze specjalnej stali wysokowęglowej o wyjątkowo wysokiej czystości (YSS, Yasuki Hagane), produkowanej przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię Tatara. Ekstremalnie twardy rdzeń okuto tu dodatkowo miękkim żelazem, dzięki czemu noże są łatwiejsze w utrzymaniu i szybciej się je ostrzy. Tradycyjna metoda wykańczania noży na czarny mat nadaje klingom niepowtarzalny styl i pomaga chronić stal węglową przed wchodzeniem w reakcje z żywnością.