Witamy w sklepie internetowym Synergia Gastro. Życzymy udanych zakupów!

Tojiro Shirogami Nóż Usuba 18 cm

Najlepsze noże

639,00  (519,51  netto)

3 w magazynie

Poprzednia najniższa cena: 639,00 .

SKU F-919 Kategorie ,

Nóż kuchenny Usuba 18 cm Tojiro Shirogami 

Specjalistyczny japoński nóż Usuba przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Dzięki prostokątnej klindze można szybko przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Doświadczony kucharz za pomocą cienkiego noża Nakiri potrafi uzyskać ozdobne, półprzezroczyste plastry (metoda katsura-muki). Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.

Dane techniczne:

Ostrze: stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – Shirogami #2

Twardość: 60 HRC +/- 1

Długość całkowita: 31,3 cm

Długość ostrza: 18 cm

Szerokość klingi: 4,4 cm

Grubość klingi: 3,6 mm

Waga: ok. 204 g

Tojiro Shirogami to seria profesjonalnych noży kuchennych, przeznaczonych dla bardziej doświadczonych szefów kuchni. Klingi wykuto ręcznie ze specjalnej stali wysokowęglowej o wyjątkowo wysokiej czystości (YSS, Yasuki Hagane), produkowanej przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię Tatara. Ekstremalnie twardy rdzeń okuto tu dodatkowo miękkim żelazem, dzięki czemu noże są łatwiejsze w utrzymaniu i szybciej się je ostrzy. Tradycyjna metoda wykańczania noży na czarny mat nadaje klingom niepowtarzalny styl i pomaga chronić stal węglową przed wchodzeniem w reakcje z żywnością.