Witamy w sklepie internetowym Synergia Gastro. Życzymy udanych zakupów!

Kamień do ostrzenia 240/1000 S Global G1800S

Promocja!

Najlepsze noże

193,04  (156,94  netto)

23 w magazynie

Poprzednia najniższa cena: 193,04 .

SKU G1800S Kategorie , ,

Global kamień do ostrzenia 240/1000 S

Kamienie wodne firmy Global to uniwersalny zestaw gradacji do każdej kuchni. Niższa gradacja #240 posłuży do naprawy mocno zużytego ostrza, a gradacja #1000 pozwoli uzyskać świetną krawędź do pracy. W zestawie znajduje się gumowa podkładka pod kamień która nieco podwyższa powierzchnię ostrzącą I zapobiega niekontrolowanemu ślizganiu się kamienia.

Dane techniczne:

Wymiary – 17,8 x 5,1 x 3,0 cm
Gradacja – 240/1000
Podstawka w zestawie – tak
Waga – 577 g

Made in Japan

Wskazówki dotyczące użytkowania

1. Zanurzyć kamień w wodzie na co najmniej 15 minut lub dopóki przestaną się uwalniać pęcherzyki powietrza.

2. Umyć i wysuszyć nóż. Postawić kamień tak, aby powierzchnia o granulacji 800 znajdowała się na górze.

3. Ustawić klingę pod kątem 10-15º, jedną dłonią chwycić rękojeść, a drugą dłonią złapać ostrze. Przesuwać krawędź tnącą wzdłuż całego kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnym, pewnym ruchem i utrzymując ten sam kąt nachylenia. Jeżeli przy każdym przesunięciu noża słyszymy ten sam odgłos, to utrzymujemy stały kąt nachylenia.

Uwaga! Osad, którym w trakcie ostrzenia pokrywa się kamień, przyspiesza cały proces. Pod żadnym pozorem nie wolno go zmywać, a jeśli kamień podczas ostrzenia wyschnie, należy skropić go wodą.

4. Powtarzać czynność ostrzenia dla obu stron noża, aż cała krawędź będzie ostra i w żadnym miejscu nie pozostaną zadziory.

5. Przewrócić kamień na drugą stronę, tak, aby powierzchnia o granulacji 6000 znajdowała się na górze. Następnie wygładzić i wypolerować krawędź z jednej i z drugiej strony, stosując tę samą technikę, co podczas ostrzenia.

6. Po zakończeniu ostrzenia wypłukać kamień w wodzie i przechowywać go w stanie suchym.