Specjalistyczny nóż o długim ostrzu, przeznaczony do porcjowania mięs. Wąska klinga pozwala ciąć np. pieczeń wołową, pieczony mostek jagnięcy czy pieczoną szynkę na równe, estetyczne porcje. Ostry czubek ułatwia oddzielanie mięsa od kości. Ponieważ nóż jest lekko elastyczny, dobrze się też sprawdza podczas precyzyjnego krojenia filetów z łososia oraz innych ryb.
Ostrze – stal 33 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość – 58 HRC +/- 1
Długość całkowita – 37 cm
Długość ostrza – 25 cm
Szerokość klingi – 3,5 cm
Grubość klingi – ok. 2,1 mm
Waga – ok. 200 g
Noże kuchenne z serii Nagomi Kuro zostały zaprojektowane z myślą o kucharzach pracujących w trudnych warunkach. Wytrzymałe klingi z tzw. stali damasceńskiej składają się z 33 warstw wysokowęglowej stali nierdzewnej z domieszką molibdenu i wanadu. Ostrza są dodatkowo okute warstwami stali SUS410 i SUS430, które zwiększają odporność noży na korozję i ułatwiają proces ostrzenia. Stylowe rękojeści wykonano z czarnego drewna warstwowego i wzmocniono nasadą ze stali nierdzewnej. Ich kształt przywołuje tradycję mieczy samurajskich, nadając nożom Nagomi Kuro niepowtarzalny charakter.