Witamy w sklepie internetowym Synergia Gastro. Życzymy udanych zakupów!

Kategorie

Nowości

Shirogami Kurouchi

Noże japońskie Tojiro z serii SHIROGAMI

Tojiro Shirogami Kurouchi to seria profesjonalnych rdzewnych noży kuchennych, przeznaczonych dla bardziej doświadczonych szefów kuchni oraz ekspertów. Klingi wykuto ręcznie ze specjalnej stali wysokowęglowej Shirogami #2 o twardości 60 HRC +/- 1. Produkowane są przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię Tatara. Ekstremalnie twardy rdzeń okuto dodatkowo miękkim żelazem, dzięki czemu noże są łatwiejsze w utrzymaniu i szybciej się je ostrzy. Tradycyjna metoda wykańczania noży na czarny mat (zwana Kurouchi). Nadaje ona klingom niepowtarzalny styl i pomaga chronić stal węglową przed wchodzeniem w reakcje z żywnością. Lekkie rękojeści w kształcie litery D wykonano z gęstego i odpornego na wilgoć drewna magnolii japońskiej.