Nóż szefa kuchni wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Ponieważ posiada ostry czubek, w razie potrzeby może także służyć do oddzielania mięsa od kości, porcjowania kurczaka czy filetowania mniejszych ryb. Ostrze o optymalnej długości pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem. Dobrej jakości nóż szefa kuchni to niezbędne narzędzie w arsenale każdego kucharza. Dzięki żłobieniom w krawędzi tnącej produkty takie, jak żółty ser czy świeżo upieczone ciasto, nie przywierają do klingi. Warstwa tytanu pokrywająca ostrze jest metalem nietoksycznym dzięki czemu krojona żywność pozostaje neutralna chemicznie.
Ostrze – stal molibdenowo wanadowa pokryta czarną powłoką tytanową
Rękojeść – polipropylen
Twardość – 56 HRC +/- 1
Długość całkowita – 29,9 cm
Długość ostrza – 18 cm
Szerokość klingi – 4,6 cm
Grubość klingi – 1,4 mm
Sposób ostrzenia – dwustronny
Waga – ok. 79 g