Wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię i przydaje się też do rozgniatania czosnku. Wysoko umieszczona rękojeść zapobiega uderzaniu kłykciami o deskę. Dzięki sporym gabarytom nóż doskonale się nadaje do krojenia dużych owoców i warzyw, takich jak arbuz, cukinia czy kapusta. Warstwa tytanu pokrywająca ostrze jest metalem nietoksycznym dzięki czemu krojona żywność pozostaje neutralna chemicznie.
Ostrze – stal molibdenowo-wanadowa pokryta czarną powłoką tytanową
Rękojeść – drewno kasztanowe pierścień z tworzywa
Twardość – 56-58 HRC
Długość całkowita – 29,8 cm
Długość ostrza – 17,0 cm
Szerokość klingi – 4,3 cm
Grubość klingi – 1,7 mm
Sposób ostrzenia – dwustronny
Waga – ok. 115 g