Nóż do sashimi (Yanagi) to klasyczny japoński nóż o długim, wąskim i sztywnym ostrzu, przeznaczony do krojenia świeżych ryb na cienkie, niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio i innych potraw, które wymagają dokładnego i perfekcyjnego cięcia. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Ostrze – Wysokiej jakości stal nierdzewna molibdenowo-wanadowa (szlif jednostronny)
Twardość ostrza – 58 +/-1 HRC
Rękojeść – Żywica elastomerowa spełniająca standardy HACCP
Waga – 225 g
Tojiro MoV to seria bardzo ostrych noży z mocnej, dwuwarstwowej stali nierdzewnej z dodatkiem molibdenu i wanadu. Dzięki tym pierwiastkom materiał jest szczególnie odporny na ścieranie i wytrzymały, a także znacznie mniej podatny na rdzewienie. Tradycyjne japońskie ostrza wyposażono tu w wygodne, ośmiokątne rękojeści z żywicy elastomerowej, które są dostosowane do wymogów systemu HACCP. Ze względów higienicznych w wielu lokalach zabrania się używania drewnianych narzędzi, więc specjaliści z Fujitora Industry stworzyli tę serię z myślą o profesjonalnych kucharzach, którzy potrzebują w pracy klasycznych noży japońskich.